Qui som

L’Associació de Quidditch de Catalunya (AQC) som l’autoritat nacional de quiddtich a Catalunya. Ens encarreguem d’organitzar l’esport del quidditch en tot el territori català. Els nostres socis són majoritariament jugadors i membres dels diferents equips de l’associació i són els voluntaris que fan que puguem crear tornejos, lligues i altres esdeveniments.

L’any 2015 els tres equips que existien a Catalunya (Barcelona Eagles, Nightmare Grims i Wyverns) es van agrupar per crear una organització amb la qual podrien participar en campionats europeus després de disputar el títol de la Copa. Aquest tipus d’organitzacions reben el nom de NGB (National Governing Body). Normalment cada NGB és d’un país, tot i que en alguns casos com Catalunya la NGB representa una regió dins d’un altre país . Des d’aquell moment s’ha celebrat diverses Copes, lligues i alguns altres tornejos.

Història en temporades esportives

2014-2015

La primera temporada va començar quan va néixer l’AQC i es va disputar la I Copa de Catalunya de Quidditch, on van participar els tres equips de l’associació (Barcelona Eagles, Nightmare Grims i Wyverns) i els equips convidats de fora del territori i l’associació (Bizkaia Boggarts, Imperius Zaragoza i Toulouse Quidditch), els quals van participar amb partits amistosos sense la possibilitat de classificar-se per la Copa d’Europa de Quidditch, EQC per les sigles en anglès (European Quidditch Cup). Els Barcelona Eagles es van proclamar campions de la primera edició de la Copa.

Cartell I Copa de Catalunya de Quidditch

Al juliol del mateix any, es va jugar la primera edició dels Jocs Europeus (EG) a Sarteano, Itàlia. Per a poder-hi participar es va crear la primera selecció catalana de quiddtich.

A finals de temporada, a l’agost es va disputar la I Copa Transpirenaica a Tarragona. En aquesta Copa hi participàven equips de regions pròximes als Pirineus. En aquesta ocasió els equips participants van ser Nightmare Grims, Barcelona Eagles, Bizkaia Boggarts i Toulouse Quidditch.

Partit de la I Copa Transpirenaica a Tarragona

2015-2016

Amb la col·laboració entre la AQC i altres regions d’Espanya el desembre de 2015 es va disputar el Torneig de Seleccions Regionals a Barcelona, on hi van participar les seleccions d’Andalusia, Madrid i Catalunya i altres jugadors provinents de Galicia i Euskadi.

Torneig Seleccions Regionals

En aquesta temporada es va incorporar per primera vegada un equip provinent de fora de Catalunya, l’equip de la capital aragonesa, Imperius Zaragoza que ja havia participat anteriorment a la copa com a equip convidat.

Al febrer del 2016 es va jugar la II Copa Catalana de Quidditch a Tarragona. En aquesta ocasió el nombre de participants va disminuir, però a diferència de l’any anterior, els quatre equips participants es podien classificar per anar a l’EQC. Els equips participants van ser Barcelona Eagles, Nightmare Grims, Wyverns i Imperius Zaragoza. Els Barcelona Eagles, es van tornar a proclamar campions i van competir a l’EQC a Gallipoli, Itàlia. 

II Copa Catalana de Quidditch

El juliol es va celebrar el Mundial a Frankfurt, Alemanya. Sent la primera vegada que un torneig com aquest se celebrava a Europa, la selecció catalana no hi va faltar. Allá va poder disfrutar de partits contra grans seleccions com la dels Estats Units o Canadà.

2016-2017

La III Copa Catalana, també anomenada III Copa AQC per ajudar a que l’equip aragonès es sentís més inclòs, va tenir lloc a Badalona, a finals de novembre de 2016. Malauradament l’equip d’Aragó no va poder participar, però tot i així als altres 3 equips veterans (Barcelona Eagles, Nightmare Grims i Wyverns) s’hi van afegir 2 equips nous, els Autònoma’s Ashwinders, un equip nou creat a la Universitat Autònoma de Barcelona, i els Bipolar Bears, un equip provisional de Manresa. La victòria va ser, un cop més, per als Barcelona Eagles, els quals van anar a l’EQC que es disputava a Mechelen, Bèlgica.

Entrega de premis de la III Copa Catalana

Al mes de febrer es va iniciar la primera Lliga Catalana on hi participàven 4 equips: Barcelona Eagles, Nightmare Grims, Imperius Zaragoza i els Ashwinders-Wyverns, la unió de jugadors dels Wyverns i Autònoma’s Ashwinders. La Lliga va finalitzar disputant només la meitat dels partits previstos degut a problemes de disponibilitat i moviment d’alguns equips. Al juny va finalitzar la Lliga tenint en primera posició als Barcelona Eagles.

 

Final I Lliga Catalana

Al juliol la nostra Selecció Catalana va viatjar fins a Oslo, Noruega, on es disputaven els segons European Games.

2017-2018

IV Copa Catalana

La IV Copa Catalana va ser disputada el gener de 2018 a Tarragona, on van participar els 4 equips membres de l’associació: Barcelona Eagles, Nightmare Grims, Autònoma’s Ashwinders i Bocs Folls. Els campions, Barcelona Eagles, van anar a Pfaffenhofen, Alemanya, per participar novament a l’EQC.

Jugadors IV Copa Catalana a Tarragona

Al març va començar la Lliga Catalana 2017-18 amb els mateixos 4 equips que van participar a la Copa. El format de lliga es va canviar de trobades individuals entre dos equips per jornades en les quals es disputarien diversos partits entre tots els participants. La intenció era augmentar el nombre de partits i visibilitat de les trobades. En total es van definir 4 jornades, jugant-se una a cada una de les quatre ciutats on entrenaven els equips.

A principis de juliol la selecció va viatjar a Florència, Itàlia, on es disputava la World Cup. El torneig va durar dos dies, però l’esdeveniment en va durar 6 dies ja que es van fer diverses activitats a la ciutat per promocionar el torneig i l’esport.

Pinya de la Selecció Catalana a Florència

2018-2019

Al principi de la temporada es va decidir canviar el nom de la copa a Copa de Catalunya de Quidditch, abreujada, Copa Catalunya. En aquesta ocasió es va celebrar a Altafulla amb la col·labració del mateix ajuntament i hi van participar els tres equips membres (Barcelona Eagles, Nightmare Grims i Bocs Folls) més els Buckbeak Riders de València, com a equip convidat. Els Barcelona Eagles van tornar a guanyar i un cop més van participar a l’EQC, celebrada aquest any a Harelbeke, Bèlgica.

V Copa Catalunya

A la Lliga el format va tornar a variar en quant a partits per jornada, fent només 3 partits per jornada on cada equip en jugava com a mínim 1, en un total de 4 jornades. Els equips participants van ser els mateixos que a la Copa, inclòs Buckbeak Riders com a equip convidat, el qual va endur-se la victòria.

La selecció va tornar als European Games a finals de juny, que se celebraven a Bamberg, Alemanya.

Selecció fent crit dels Segadors a Bamberg

2019-2020

La Copa es va celebrar a Sant Joan de Vilatorrada, i, per primera vegada, es van repartir els partits durant dos dies ja que no es podien celebrar tots els partits necessaris en una única jornada, degut a l’annexió de dos membres nous a l’associació, augmentant així a 5 equips inscrita: Barcelona Eagles, Nightmare Grims, Bocs Folls, Buckbeak Riders i Draco Dormiens. El campió va ser, un cop més, Barcelona Eagles que havia d’anar a Ghent, Bèlgica, però degut a la pandèmia mundial del COVID-19 el torneig es va aplaçar al 2021.

Cartell VI Copa Catalunya

La Lliga va començar al febrer, amb un nou canvi en el format de les jornades i el nombre. A cada jornada hi participàven 3 equips, els quals competien entre ells en un total de 3 partits i cada equip seria l’hoste de dues jornades, fent un total de 10 jornades i 30 partits. Malauradament només es van poder realitzar les dues primeres jornades abans de cancel·lar-se degut al COVID-19.

A causa de la pandèmia tampoc es va celebrar cap torneig on hi participés la Selecció.

La Junta Directiva

Martí Sala Morral

Presidència

Martí Sala Morral

David Martinez Oliva

Visepresidència

David Martínez Oliva

Marc Alcalà i Rams

Secretaria

Marc Alcalà i Rams

Mikel Aulet Balseiro

Tresoreria

Mikel Aulet Balseiro

Marc Couto Carrasco

Vocalia

Marc Couto Carrasco

Documentació estatutària